
OPINION NO. 20​

Use of the Word "Associates" in a Law Firm Name​

The use of the word "Associates" or the phrase "& Associates" in a law firm name, letterhead,​
or other professional designation is false and misleading if the use conveys the impression the law​
firm has more attorneys practicing law in the firm than is actually the case.​

June 18, 2009.​Adopted:​

Comment​

Subject to qualifications below, the use of the word "Associates" in a law firm name, letterhead,​
or other professional designation -- such as "Doe Associates" -- is false and misleading if there​
are not at least two licensed attorneys practicing law with the firm. Similarly, the use of the phrase​
"& Associates" in a firm name, letterhead, or other professional designation -- such as "Doe &​
Associates" -- is false and misleading if there are not at least three licensed attorneys practicing​
law with the firm.​

Rule 7.5(a), Minnesota Rules of Professional Conduct ("MRPC"), states:​

A lawyer shall not use a firm name, letterhead, or other professional designation that violates​
Rule 7.1. A trade name may be used by a lawyer in private practice if it ... is not otherwise in​
violation of Rule 7.1.​

Comment 1 to Rule 7.5, MRPC, states, in pertinent part, that "the use of trade names ... is​
acceptable so long as it is not misleading."​

Rule 7.1, MRPC, states:​

A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the lawyer's​
services. A communication is false or misleading if it contains a material misrepresentation of​
fact or law, or omits a fact necessary to make the statement considered as a whole not materially​
misleading.​

Comment 2 to Rule 7.1, MRPC, provides:​

Truthful statements that are misleading are also prohibited by this rule. A truthful statement is​
misleading if it omits a fact necessary to make the lawyer's communication considered as a​
whole not materially misleading. A truthful statement is also misleading if there is a substantial​
likelihood that it will lead a reasonable person to formulate a specific conclusion about the​
lawyer or the lawyer's services for which there is no reasonable factual foundation.​

While the word "Associates" and the phrase "& Associates" undoubtedly have other meanings​
and connotations in other contexts, in the practice of law the word and the phrase have been used​
and are perceived as referring to an attorney practicing law in a law firm. See In re Sussman, 405​
P.2d 355, 356 (Or. 1965) ("Principally through custom the word ["associates"] when used on the​
letterheads of law firms has come to be regarded as describing those who are employees of the​
firm. Because the word has acquired this special significance in connection with the practice of​
law the use of the word to describe lawyer relationships other than that of employer-employee is​
likely to be misleading."); St. B. of N.M. Ethics Advisory Comm., Formal Op. 2006-1 (2006) ("It​
is well accepted in the legal community that an 'associate' is an attorney that works for a firm.​
'Associates,' at least in the legal context, do not include support staff such as legal assistants or​
investigators."); Ass'n of the B. of the City of N.Y. Comm. on Prof'l & Jud. Ethics, Formal Op.​
1996-8 (1996), 1996 WL 416301 ("[T]he term ['associate'] has been interpreted by courts and​
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other ethics committees to mean a salaried lawyer-employee who is not a partner of a firm."); Utah​
St. B. Ethics Advisory Op. Comm., Op. 04-03 (2004), 2004 WL 1304775 ("We believe that, if a​
member of the public examined a firm name such as 'John Doe & Associates," he would conclude​
that John Doe works regularly with at least two other lawyers.").​

While some members of the public may care little about the number of attorneys practicing law​
at a firm, clearly some members of the public seeking legal counsel do care whether there is more​
than one attorney at a firm available to provide legal services. "A client may wish to be represented​
by a law firm comprised of several or many lawyers, and the implications of the law firm name​
may affect the client's decision. Any communication that suggests multiple lawyers creates the​
appearance that the totality of the lawyers of the law firm could and would be available to render​
legal counsel to any prospective client ...." Cal. St. B. Standing Comm. on Prof'l Responsibility &​
Conduct, Formal Op. 1986-90 (1986), 1986 WL 69070 (opining that solo practitioners may not​
ethically advertise using a group trade name such as "XYZ Associates" unless the advertisement​
affirmatively discloses they are solo practitioners). A law firm name which suggests there are​
multiple attorneys to service a client's needs when there is only one attorney is inherently misleading.​

The Board's opinion is consistent with decisions and ethics opinions from other jurisdictions​
which have held that the use of "associates" in the name of a law firm with one practicing lawyer​
is false and misleading. See, e.g., In re Mitchell, 614 S.E.2d 634 (S.C. 2005) (holding a solo​
practitioner made false and misleading communications by using the word "associates" in his form​
name); In re Brandt, 670 N.W.2d 552, 554-55 (Wis. 2003) (solo practitioner holding himself out​
as "Brandt & Associates" was in violation of ethics rule prohibiting false and misleading​
communications); Portage County B. Ass'n v. Mitchell, 800 N.E.2d 1106 (Ohio 2003) (solo​
practitioner engaged in misleading conduct by holding himself out as "Mitchell and Associates");​
Office of Disciplinary Counsel v. Furth, 754 N.E.2d 219, 224, 231 (Ohio 2001) (a solo practitioner's​
use of letterhead referring to his firm as "Tom Furth and Associates, Attorneys & Counselors at​
Law" was misleading); S.C. B. Ethics Advisory Comm., Op. 05-19 (2005), 2005 WL 3873354​
(opining that a solo practitioner's use of a firm name such as "John Doe and Associates, P.A." is​
misleading); Utah St. B. Ethics Advisory Op. Comm., Op. 138 (1994), 1994 WL 579848 ("[A] sole​
practitioner may not use a firm name of the type 'Doe & Associates' if he has no associated attorneys,​
even if the firm formerly had such associates or employs one or more associated nonlawyers such​
as paralegals or investigators.").​

The use of "Associates" or "& Associates" in a firm name, letterhead, or other professional​
designation by lawyers who share office space or who associate with other lawyers on a particular​
legal matter but who do not otherwise practice together as a law firm is false and misleading.​

Whether or not a law firm name using the word "Associates" or the phrase "& Associates" is​
false and misleading will depend on the particular facts and circumstances of each case. For​
example, there may be circumstances where three attorneys with a law firm name such as "Doe &​
Associates" may lose one of the firm's attorneys. In that event, if another attorney joins the firm​
within a reasonable period of time thereafter, or if the firm reasonably and objectively anticipates​
another attorney joining the firm within a reasonable period of time, it is not false or misleading​
for the firm to continue using "& Associates" in its name during the interim period. If neither​
circumstance exists, the continued use of "& Associates" would be considered false and misleading.​
In addition, there may be circumstances where one or more of the attorneys practicing with a firm​
may be working part-time. As long as the requisite minimum number of attorneys, part-time or​
otherwise, regularly and actively practice with the firm, the use of "Associates" or "& Associates"​
would not be considered false or misleading.​
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The proper use of "Associates" or "& Associates" in a firm name, letterhead, or other​
professional designation previously has not been the subject of guidance from the Board. Therefore,​
the Office of Lawyers Professional Responsibility will defer invoking this opinion in disciplinary​
proceedings under Rules 7.1 and 7.5, MRPC, until January 1, 2010. For the same reason, to the​
extent a lawyer has already contracted for an advertisement or other promotional material using​
a name contrary to Opinion No. 20, the continued availability of the advertisement or other material​
for the duration of the contract term should not be the basis for discipline.​
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